Over Festival Designkwartier

Festival Designkwartier is in ontwikkeling

Designkwartier heeft altijd de intentie gehad een breed publiek te prikkelen met actueel design en zoomt in op het verhaal achter bijzondere ontwerpen of concepten. Ontwerpers en publiek ontmoeten elkaar en hebben gesprekken over de projecten en producten. Bij de eerste editie in 2014 bleek het concept een succes. Inmiddels is het festival zodanig gegroeid dat het niet langer op het fundament van de bestaande formule kan doorgaan. Tijd voor bezinning. 
 
Daarom heeft het bestuur van Designkwartier besloten dit jaar geen festival te organiseren maar het jaar te gebruiken om aan een fantastisch nieuw concept te bouwen. Vrijwel zeker komen we in 2021 terug met een compleet nieuwe formule.

Over de afgelopen edities...

Verrassende routes leiden langs een mix van pop-ups, winkels, musea en zelfs woonkamers bij mensen thuis. Bezoekers kunnen presentaties en exposities bekijken, lezingen en workshops bijwonen, in gesprek gaan met de ontwerpers en even met een andere blik naar de wereld kijken. En natuurlijk ook genieten van heel veel design van bekende ontwerpers en aanstormend talent.

Organisatie

Festival Designkwartier is een initiatief van stichting Designkwartier Den Haag, opgericht door Edwin Pelser, eigenaar van de gelijknamige designwinkel in Den Haag, interieurstyliste Susanne Kennedy en evenementenorganisator Mei-Lan Tjoa. In 2014 werd Festival Designkwartier voor het eerst georganiseerd. Met behulp van sponsoring en subsidies uit de culturele sector is het de afgelopen jaren mogelijk geweest het Festival te organiseren. Bijdragen kwamen onder anderen van de gemeente Den Haag, Fonds 1818, het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en BIZ Zeeheldenkwartier. 

Onze visie

“ We maken het publiek bewuster van de wereld om ons heen. Dit doen we door actueel design op een speelse manier te presenteren en in te zoomen op het verhaal erachter.”

We leven in een tijd dat - aan de lopende band - betekenisloze massaproducten worden geproduceerd. Tegelijkertijd is er een beweging gaande waarin de creatieve sector ons aan het denken zet, bijvoorbeeld over het gebruik van onze dagelijkse producten. De frisse blik van ontwerpers zorgt voor vernieuwende  producten, die stuk voor stuk met aandacht ontwikkeld en gemaakt zijn. Festival Designkwartier wil een breed publiek prikkelen met actueel design en zoomt in op het verhaal achter bijzondere ontwerpen of concepten. Ontwerpers en publiek ontmoeten elkaar en hebben gesprekken over de projecten. Het publiek ontdekt zo dat de wereld anders in elkaar zit dan aanvankelijk gedacht.

Eerdere edities

2014  2015  2016  2017  2018