designkwartier

Activiteiten

Festival Designkwartier staat straks drie dagen lang bol van de activiteiten. Hier vind je nieuws en informatie over het festival. Onder deze samenvatting staan uitgebreidere artikelen per activiteit, scroll dus even door!

Even kort op een rijtje wat er allemaal gebeurt naast de presentaties van deelnemers:

 • Alle dagen bijzondere workshops bij de Satellietgroep in de Tempel. Kom 'Aarde proeven' een 'Fossiel maken' of het verleden opnieuw ontdekken. En natuurlijk kennismaken met de ontwerpers. Ook geschikt voor kinderen vanaf ong 8 jaar.
 • Er is dit jaar een speciale Kinderroute! Op elke locatie op de route krijgen de kinderen een vraag om in te vullen op hun eigen Kids Plattegrond. Na afloop kunnen de kaarten worden ingeleverd voor een kleine verrassing. Leeftijdsindicatie 6-10 jaar. Kosten €1,-. Plattegronden zijn te koop bij één van de informatiepunten.
 • Het festival breidt uit met nieuwe locaties. Naast het Zeeheldenkwartier dit jaar ook locaties op het Noordeinde en Toussaintkade.
 • Filmprogramma bij Pathe Buitenhof zondag 21 mei, 17.00: Film 'Sta op en verander de hele rotzooi" in het kader van het Mondriaanjaar. De film wordt ingeleid door filmmaker Hank Onrust. Bestel je kaarten via Pathe
 • Dag van Architectuur en Designkwartier vallen samen op 21 mei dus hebben we de handen ineen geslagen. Geniet op zaterdag 20 mei van de combinatie van Architectuur en Design met o.a. de film Rietveld Ruimtekunstenaar. Doorlopend te zien van 11.00 - 18.00 in het Toussainthuis, Toussaintkade 21a.
 • Mondriaan 2017: expositie 'in Stijl' een hedendaagse visie op Mondriaan en De Stijl door ontwerpers en kunstenaars. Mis 'm niet! Van vrijdag 19 mei tot en met zondag 28 mei in Quartair, Toussaintkade 55, Den Haag.
 • We Are Public rondleiding: op 20 mei om 14.00 uur nemen redacteuren Jonathan Looman en Gwenda Jakobs nemen je mee naar hun highlights en gaan in gesprek met de ontwerpers. Loop mee en krijg een kijkje achter de schermen, aanmelden kan via https://www.wearepublic.nl/event/public-insight-festival-designkwartier
 • Food & Drinks: De lekkerste plekken van het Zeeheldenkwartier Ook als Festival Designkwartier sluit (18.00 uur) gaat het Zeeheldenkwartier nog vrolijk door. Wil je nog wat langer van het ongedwongen sfeertje in deze buurt genieten? Blijf dan gewoon nog even eten of drinken. Keuze genoeg. Wij hebben een aantal aanraders voor je op een rijtje gezet.

Scroll voor uitgebreide informatie even naar beneden!


DE SATELLIETGROEP

‘TIJD MAKEN - MAKING TIME’
Volgend op het succes van vorig jaar werkt kunstenaarscollectief Satellietgroep ook tijdens Festival Designkwartier 2017 in en met de Tempel, centrum voor Archeologie, Natuur- en Milieu Educatie Den Haag. Het programma gaat over de gedeelde passie voor grondstoffen, scherven, constructies en reconstructies van tijd en plaats. Er bestaat een wijdverspreide fascinatie om in het landschap sporen te onderzoeken, verzamelen en archiveren. Waar die passie vandaan komt is een van de vragen waar de Satellietgroep samen met kunstenaars, vormgevers en de medewerkers van de Tempel bij stilstaat tijdens Festival Designkwartier.

De Satellietgroep organiseert tijdens het festival de volgende workshops:
Workshop Aarde proeven (tasting earth) met Masha Ru
Geofagie is de wetenschappelijke benaming voor het eten van de aarde en de aarde-achtige stoffen. De installatie van Masha Ru presenteert 'eetbare' aarde uit verschillende landen. De kleisoorten kunnen worden geproefd. Een deel ervan we eten regelmatig, maar we hebben nog niet alles geanalyseerd. Eten is dus op eigen risico... Vrijdag, zaterdag en zondag van 16:00 – 18:00 uur
Workshop Maak je eigen fossielen (Making your own Fossils) met Nishiko
Schelpen, mammoetbotten, insecten, voetstappen. Tijdsduur is één van de kerningrediënten om fossiel te worden. Chistiaan Rieffe, archeoloog in de Tempel, legt uit dat alles wat een periode van 4000 jaar overleeft als een fossiel kan worden beschouwd. Met deze wetenschap als vertrekpunt organiseert kunstenaar Nishiko de workshop fossielen maken. Laten we hopen dat iemand over 4000 jaar jouw fossiel ontdekt!
Vrijdag, zaterdag en zondag van 12:00 – 13:00 uur
Doorlopende workshop: Herontdek het verleden
Herontdek het verleden met de onderzoekers van de Tempel: bekijk de wereld onder een microscoop en help met het wassen en plakken van scherven.
Alle dagen van 11:00 - 17:00 uur


Het festival breidt uit met nieuwe locaties

Met het bruisende Zeeheldenkwartier als festivalhart, breidt het festival dit jaar voor het eerst uit naar het centrum waar een aantal niet te missen locaties op Toussaintkade en Noordeinde aan de route zijn toegevoegd. Het Toussainthuis, Harry Eigenberg Art & Interior, Galerie Project 2.0, Things en The Hague Bookstore zetten hun deuren wagenwijd open. Ook het pand Noordeinde 113 nemen we in gebruik met presentaties van David in den Bosch & Majda Vidakovic en Ogreen. Haal tijdens het festival een plattegrond (€3,-) voor een compleet overzicht.

Harry Eigenberg Art & Interior: gaat voor het festival een samenwerking aan met ontwerper Luuk van Vliet. Ook buiten het festival om vind je in zijn galerie het werk van jonge kunstenaars en ontwerpers naast een eigen collectie kunstobjecten.
Things: speciaal voor Designkwartier gaan designers Frauté (unieke tassen & accessoires), Nancy Kers (illustratie & patronen) en Rogier Rosema (grafisch ontwerp & verhalenverzamelaar) de dialoog aan met diverse materialen én verschillende disciplines en natuurlijk met elkaar.
Galerie Project 2.0: Galerie Project 2.0 is altijd op zoek naar de eigenheid in werk. De match voor Designkwartier met het werk van ontwerpster Christel van Calsteren klopt dan ook helemaal, haar textielwerken zijn persoonlijk, eigen en van hoge kwaliteit.
The Hague Bookstore: is een bijzonder adresje. Je kunt hier heerlijk koffie drinken, een boek lezen of een fietstour boeken. Tijdens Designkwartier kom je hier een olifant en fotograaf Thomas Jansen tegen met een expositie waarin de bezoeker net als de olifant kan verdwalen.
Toussainthuis: voormalig woning en atelier van Bosboom-Toussaint, bibliotheek en latere dansschool wordt tijdens het festival omgetoverd tot pop-up restaurant ‘Mondriaans Maal’. Wat lag er op Mondriaan's bord? En hoe vertalen we de uitgangspunten van De Stijl naar smaak? Schuif aan voor een stijlvolle smaak- en beeldbeleving met een snufje verdieping. (reserveren)


Film Pathé Buitenhof: Sta op en verander de hele rotzooi

LET OP: alleen zondag 21 mei

'Sta op en verander de hele rotzooi' is een portret van het leven van Nelly van Doesburg (1899-1975), de laatste vrouw van Theo van Doesburg, schilder, architect en oprichter van kunsttijdschrift De Stijl. De documentaire geeft duidelijk de belangrijke rol van Nelly aan die zij tijdens het leven van haar man en lang na zijn dood in 1931 speelde in het uitdragen van de ideologie van de Stijl. De film wordt persoonlijk ingeleid door filmmaker en regisseur Hank Onrust.

Deze documentaire wordt in het teken van 100 jaar De Stijl –van Mondriaan tot Dutch Design geprogrammeerd door Festival Designkwartier i.s.m. Gemeentemuseum Den Haag en Pathé Buitenhof.
Datum: Zon. 21 mei 17:00, Locatie: Pathe Buitenhof. Buitenhof 20
Kaarten zijn verkrijgbaar via www.pathe.nl/bioscoop/buitenhof


Dag van de Architectuur

LET OP: alleen zaterdag 20 mei


Zaterdag 20 mei is niet alleen de 2e dag van het festival, maar dan vindt ook de Dag van de Architectuur Den Haag plaats.

In De Tempel (Prins Hendrikstraat 39) en bij de Cortenaer (Kortenaerkade 1)komen beide evenementen zelfs samen. De Dag van de Architectuur Den Haag biedt de bezoeker een kans om binnen te kijken in bijzondere gebouwen. Gidsen geven rondleidingen door oude, nieuwe en vernieuwde gebouwen die de rest van het jaar beperkt toegankelijk zijn. Ze vertellen over de architectuur, de geschiedenis en wat er gebeurt in het gebouw. Ook zijn er stadswandelingen, workshops, lezingen en architectuur rondvaarten. Het thema ‘Grenzeloze Kennisstad’ loopt als een rode draad door het programma van de Dag van de Architectuur Den Haag. Voor actuele informatie en over het programma van de DVDA DH en aanmelden, ga naar: www.dvda-denhaag.nl

gezamenlijk filmprogramma:

'Rietveld Ruimtekunstenaar’ is een bijzondere film van Bertus Mulder (regie) en zijn zoon Marco Mulder (camera en montage).
Deze korte film (25 minuten) geeft een prachtige kijk op de totstandkoming van het Rietveld Schröderhuis en is Engels ondertiteld. De film wordt op vrijdag 19 en zondag 21 mei doorlopend vertoond tussen 11.00 en 18.00 uur. Op zaterdag van 11.00 tot 15.00 uur. Alle dagen in het Toussainthuis, Toussaintkade 21a.

Mondriaan 2017

 • In het kader van themajaar Mondriaan tot Dutch Design presenteert het festival 'In Stijl', een dynamische tentoonstelling die toont hoe diep Mondriaans nalatenschap is doorgedrongen tot in het DNA van hedendaagse ontwerpen.

  In 2017 is het precies honderd jaar geleden dat kunststroming De Stijl werd opgericht. Nederland viert dit met tal van inspirerende activiteiten en exposities. Ook Designkwartier feest mee. Samen met curatoren Woes van Haaften en Roosje van Donselaar vroeg het festival Lex Pott, Bastiaan de Nennie, Sander Wassink, Stefan Peters en NOMAN Studio om een eigentijdse laag toe te voegen aan de kunst en het gedachtegoed van de Hollandse meester. Net als de leden van De Stijl destijds deden, volgen deze makers van nu de ideologie en beeldtaal van Mondriaan.

  Bekijk de werken van 19 mei tot en met 28 mei in Quartair, dé plek voor productie, presentatie en artistiek debat in Den Haag. Quartair, Toussaintkade 55. Tijdens het festival geopend van 11:00-18:00 uur. Van maandag 22 mei t/m zondag 28 mei geopend tussen 11:00 en 17:00 uur.

  Woes van Haaften: ‘Een herhaling van zetten is niet interessant. De verschillende makers zijn dan ook niet geselecteerd vanuit een stilistische overeenkomst met De Stijl, maar meer vanuit hun mentaliteit. Zo deelt Lex Pott met Mondriaan de kunst om met minder méér te vertellen en is Bastiaan De Nennie – net als de leden van De Stijl – op zoek naar een nieuwe esthetiek en vorm en taal. Maar dan met tools van nu: hij vangt vormen uit de analoge wereld met een scanner, creëert daarmee digitaal een nieuw beeld en werkt dat vervolgens tot leven met een 3D printer.’


WE ARE PUBLIC Designkwartier-tour

We are Public organiseert tijdens Designkwartier een rondleiding over het festival. Redacteuren Jonathan Looman en Gwenda Jakobs (ontwerpburo SinceToday) hebben hun highlights geselecteerd en gaan met u op pad en in gesprek met de ontwerpers van het festival. Altijd al meer willen weten hoe ontwerpers denken, waardoor ze geinspireerd zijn en hoe ze tot een ontwerp komen?

De rondleiding start om 14.00 uur op de startlocatie Cortenaer. Er is beperkt ruimte dus meld je van tevoren aan online, (ook voor niet leden We Are Public) of tijdens het festival bij de informatiebalie. Bij grote belangstelling start er om 16.30 een extra rondleiding.


Eigen Huis & Interieur - editie mei 2017

Het mei-nummer van de Eigen Huis & Interieur ligt nu in de winkel! Met 6 pagina's nieuws over Festival Desigkwartier. Prima manier om je voor te bereiden op je bezoek. Op het festival ligt de plattegrond voor je klaar bij ons startpunt de Cortenaer (Kortenaerskade 1) daar vind je dan alle deelnemers en locaties op.


Food & Drinks

De lekkerste plekken van het Zeeheldenkwartier
Ook als Festival Designkwartier sluit (18.00 uur) gaat het Zeeheldenkwartier nog vrolijk door. Wil je nog wat langer van het ongedwongen sfeertje in deze buurt genieten? Blijf dan gewoon nog even eten of drinken. Keuze genoeg. Wij hebben een aantal aanraders voor je op een rijtje gezet.

Bagels & Beans Piet Heinplein 3 Den Haag
Koffie en belegde bagels, natuurlijk. Maar er is nog veel meer lekkers en gezonds. Allemaal vers bereid. Klaar terwijl je lacht.
BAR en ZO Prins Hendrikstraat 103
Bij Barro en Zoe kun je alle dagen terecht voor een gezellig praatje, heerlijke huisgemaakte cake en roodjes, unieke cadeautjes, de hipste planten en andere vondsten.
Capo Cucina Piet Heinstraat 47 Den Haag. Tel: 06-20822210
Alles bij Capo Cucina draait om koken en gezelligheid. Zowel de locatie als het eten zijn puur en authentiek.
De Cortenaer Kortenaerskade 1 Den Haag
Van de vroege ochtend tot de late avond kun je terecht bij de Cortenaer. Een goede start met een heerlijk ontbijt, verrassende lunch met vrienden of gezellig samen dineren, het kan allemaal.
Crunch Piet Heinstraat 108 Den Haag
Bij Crunch is het goed toeven: excellente koffie, heerlijk eten en een relaxte sfeer.
Hortus Anna Paulownaplein 3, Den Haag. Tel: 070 450 0977. Reserveren: reservations@hortusrestaurant.com
Het is genieten op het mooie terras van Hortus, maar ook binnen is het gezelligheid troef. Een pitstop bij Hortus, met zijn lekkere vegetarische gerechten en snacks, is daarom zeker de moeite waard.
Ich Bin Ein Hamburger Prins Hendrikstraat 53 Den Haag
Voor een avondje goede wijn, fijne originele hamburgers en goede bediening ben je hier op het juiste adres.
Nomad Bistro Wine Bar Zoutmanstraat 53c Den Haag
Hier weten ze dat het leven mooi is en daar hoort uiteraard een goed glas wijn en fijn eten bij.
De Pasta Kantine Prins Hendrikplein 15 Den Haag
Bij De Pasta Kantine draait het om authentieke, pure en smaakvolle gerechten, aangepast aan de seizoenen en gemaakt met verse ingrediënten en kruiden. Voor lunch en diner.
Pim Coffee Sandwiches & Vintage Prins Hendrikstraat 113 Den Haag
Pim staat voor geweldige koffie, verse huisgemaakte taarten (ook glutenvrij, lactose vrij, vegan, met of zonder noten). En dan ook nog eens overheerlijke verse sandwiches & smoothies.
Savanna Prins Hendrikplein 10 Den Haag
Voor lunch, borrel, diner en terras.
De Sushimeisjes Prins Hendrikstraat 96 Den Haag
Hier vind je alleen écht verse sushi, schuif aan in het restaurant of neem wat lekkers mee naar huis.
Tante Pop Piet Heinstraat 45 Den Haag. Reserveren; 06 53 191 239
Smaken en geuren van verlangen... Huiskamerrestaurant 'Tante Pop' laat u genieten van de authentieke klassieke Javaanse keuken in een sfeervolle hippe versus Tempo Doeloe ambiance.